Luchtbevochtiging en luchtvochtigheidsbeheersing in woningen

Luchtbevochtiging en luchtvochtigheidsbeheersing in woningen

Wanneer tijdens de koude wintermaanden de verwarming in de woning wordt ingeschakeld, kan binnen de relatieve luchtvochtigheid soms tot onder de 40 % zakken. Onder die omstandigheden onttrekt de lucht vocht aan iedere beschikbare bron. Dus ook aan ons lichaam, materialen zoals hout en textiel, onze huisdieren en zelfs de stof van de interieurbekleding. Hierdoor krijgen we niet alleen het gevoel uitgedroogd te zijn, maar lopen we ook ernstige gezondheidsrisico's.

Ziekte - De overdracht van virussen die zich via de lucht verplaatsen, zoals griep, wordt aanzienlijk beperkt zodra de relatieve luchtvochtigheid hoger is dan 40 %. Ook het slijm in onze neus en in onze keel vormt een natuurlijke barrière van ons lichaam tegen verontreinigende stoffen die zich door de lucht verplaatsen. Wanneer het slijm uitdroogt, wordt ons immuunsysteem verzwakt.

Huid en haar - In een omgeving met droge lucht wordt onze huid gevoelig voor barsten (vooral de huid van onze handen). Bovendien kan haar hierdoor beginnen te splijten en verliest het zijn glans.

Hout - Vloeren, meubelen en andere voorwerpen van hout kunnen in een droge atmosfeer scheeftrekken en uiteindelijk zelfs barsten.

Stof - Vocht bindt vuil en kan ervoor zorgen dat het neerslaat. Wanneer de lucht droog is, hangen er dus meer verontreinigende stoffen in de lucht.

Huisdieren - Honden en katten hebben evenveel last van droge lucht als mensen, maar huisdieren uit tropische klimaten (bv. papegaaien) kunnen onder die omstandigheden ernstig ziek worden.

Dit moet u weten over vocht in de woning

 • De ramen openen helpt niet, aangezien koude lucht heel weinig vocht bevat. Wanneer koude lucht een huis binnenstroomt en wordt opgewarmd, zakt zijn relatieve vochtigheid tot heel lage waarden.

 • De ideale luchtvochtigheid voor de gezondheid en het comfort van de mens bedraagt 40 tot 60 %.

 • U kunt de vochtigheid in een ruimte meten met een hygrometer. Een automatische luchtvochtigheidsregelaar stuurt een luchtbevochtiger of -ontvochtiger op dezelfde manier aan als een thermostaat een verwarmingsinstallatie of een airconditioner aanstuurt.

 • Wanneer u droge lucht inademt, is het voor uw lichaam moeilijker om zuurstof op te nemen en over te dragen aan de bloedsomloop. Vermoeidheid en een verminderd concentratievermogen zijn symptomen van een lagere zuurstoftoevoer.

 • Een luchtvochtigheid hoger dan 40 % vermindert de opwekking van statische elektriciteit

Luchtbevochtiging helpt als u last heeft van:

 • Schilferige, ruwe of gebarsten huid

 • Elektrostatische schokken

 • Contactlenzen ongemak

 • Hoge niveaus van stof in de lucht

 • Gespleten haarpunten en dof, weerbarstig haar

 • Reguliere keelpijn, hoofdpijn en vermoeide ogen

 • Scheuren in houten meubels en vloeren

Condair CP3 Mini lage capaciteit bevochtiger.

Condair CP3 Mini lage capaciteit bevochtiger

De Condair CP3 Mini levert tot 4 kg / uur stoom rechtstreeks naar een kamer of in een luchtbehandelingskast. De Condair CP3 Mini werkt op leidingwate...

  Andere Condair toepassingen: