Luchtbevochtiging voor zorgpraktijken, apotheken en zorgcentra

Te droge lucht (<40%) in zorgpraktijken, apotheken en zorgcentra zorgt ervoor dat virussen en bacteriën langer schadelijk zijn en ons immuunsysteem slechter werkt, waardoor cliënten en personeel eerder (griep)infecties oplopen

In de winter, maar ook in de periodes dat in zorgpraktijken en zorgcentra gekoeld wordt, is de luchtvochtigheid vaak veel te laag (<40%). Hierdoor kunnen bacteriën en virussen langer door de lucht zweven en ons besmetten, zeker omdat bij een te lage luchtvochtigheid ook ons immuunsysteem wordt verzwakt. Cliënten zullen hierdoor sneller besmet raken en deze ook verder verspreiden. Dit kan eenvoudig worden voorkomen met de juiste luchtvochtigheid (40-60%). Condair kan u adviseren bij de juiste keuze van luchtbevochtiging gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote zorgpraktijken en zorgcentra hebben wij de oplossing in huis.

Waardoor ontstaat droge lucht?

Wanneer een gebouw wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen, luiken, deuren en/of ventileren van buitenlucht heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen, zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur. Ook wanneer een gebouw wordt gekoeld zal de lucht snel te droog worden. Dit komt doordat bij het koelen van lucht ook vocht aan de lucht wordt onttrokken. De te droge lucht zal vervolgens vocht proberen te onttrekken aan alle materialen, voorwerpen, bezoekers en patienten in de ruimte, waardoor deze nog verder uitdrogen. Het gevolg is gevoel van onbehagen, klachten aan de luchtwegen en een aanzienlijke grotere kans op (griep)besmetting (o.a. COVID19).

Luchtbevochtiging reduceert de kans op (griep)besmetting en verhoogd het comfort gevoel

Zorgpraktijken en zorgcentra zijn gebaat bij de juiste luchtvochtigheid van 40-60%. Cliënten en personeel worden zo zoveel mogelijk beschermd tegen rondzwevende bacteriën en virussen en houdt hun immuunsysteem in optimale conditie. Lees alles hierover op onze pagina "droge lucht maakt ziek".

Veel van de materialen die gebruikt worden in apotheken, zoals medicatie, zijn vochtgevoelig. Iedere wijziging in hun vochtgehalte verandert de samenstelling van het materiaal. Dit kan leiden tot ongewenste afwijkingen, zoals chemische onevenwichtigheid of het uitdrogen van op water gebaseerde elementen.Luchtbevochtigers elimineren eveneens statische elektriciteit en stof(deeltjes) die zich door de lucht verplaatsen.Luchtvochtiging reduceert zwevende stofdeeltjes

Het is niet algemeen bekend dat luchtbevochtiging en zeker luchtbevochtiging direct in de verzorgingshuizen het aantal in de lucht zwevende deeltjes aanzienlijk reduceert. Zwevende stofdeeltjes zorgen voor geïrriteerde luchtwegen, ogen, beschadigt (elektrische) apparatuur.


Wetenschappelijke studies

Veel onafhankelijke studies bewijzen dat luchtvochtigheid beter is voor de gezondheid.

De Yale Universiteit bewijst zelfs dat de juiste luchtvochtigheid (50%) zorgt ervoor dat de verspreiding van Corona en giepinfecties aanzienlijk wordt beperkt en ons immuunsysteem er beter tegen bestand is!


Voorkom schadelijke elektrostatische ontladingen (ESD)

Medische apparatuur is gevoelig voor statische elektriciteit. Door té droge lucht in uw omgeving kan statische elektriciteit worden opgebouwd, wat overlast of zelfs gevaar kan opleveren voor werknemers en gevoelige apparatuur.


Voordelen luchtbevochtiging en Condair voor zorgpraktijken en zorgcentra:

 • De overdracht van virussen via de lucht wordt bij een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 40 % aanzienlijk beperkt
 • Minder virussen en bacteriën reduceren de kans op (luchtwegen)infectie (bijv. griep)

 • Oplossingen van budget tot premium met de hoogste hygiëne certificering en de laagste operationele kosten

 • Ook verhuur mogelijkheden voor korte (vanaf 1 week) en lange termijn (3- 10 jaar)

 • 24/7 servicedienst met eigen technici


Referenties

 • Apotheek, Lisse

 • Zuiderapotheek Nijmegen

 • De Welle Fysiotherapie, Oss

 • Centrale Apotheek, Mierlo-Hout

 • Zorgcentrum Berckelhof, Eindhoven

 • Medisch Plein De Kwikstaart, Hendrik-Ido-Ambacht

 • Oogcentrum, Heerhugowaard

 • Medinova kliniek, Rotterdam

 • Bergman Clinics, Rotterdam, Naarden, Zaandam en Hilversum

Wat u nog meer kan interesseren: