Luchtbevochtiging en luchtvochtigheidsbeheersing voor de verpakkingsindustrie


Bij de productie en het bedrukken van verpakkingen is een optimale luchtvochtigheid een belangrijke klimaatfactor om een hoge productkwaliteit en een goedlopend productieproces te waarborgen.

Gestandaardiseerde omstandigheden in de productieomgeving zijn in toenemende mate van belang bij bedrukken en verwerken van papier, karton en folie. De vraag van de klant naar geavanceerde verpakkingen met fijne afwerkingen en de mogelijkheid om gebruik te maken van nieuwe kunststoffen en folies, zorgt voor steeds weer nieuwe uitdagingen in de verpakkingsindustrie.

Het belang van luchtbevochtiging

Zelfs de kleinste afwijking van de optimale materiaaleigenschappen en de klimaatomstandigheden kunnen het productieproces aanzienlijk verstoren als gevolg van de steeds verder toenemende snelheden van de machines. Beperking in de looptijd van de machines, uitvaltijden en vermijdbare extra kosten hiervan zijn het resultaat. Een aanvullend systeem voor luchtbevochtiging is een effectieve maatregel om de stijgende eisen aan de kwaliteitsgarantie in de verpakkingsindustrie te waarborgen.

Verandering in afmetingen

Wanneer de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte daalt tot onder de optimale intrinsieke vochtigheid van de verwerkte materialen, zal het vochtgehalte daadwerkelijk afnemen. Zonder aanvullende luchtbevochtiging zullen de randen van het materiaal vocht aan de omgeving afgeven en zal het materiaal in het “vlak” vervormen. Deze veranderingen in de afmetingen kunnen ernstige problemen veroorzaken tijden het drukken en stansen. Een constante relatieve luchtvochtigheid van 45-50% is bijvoorbeeld vereist voor bedrukken, stansen en lijmen van Chromoduplex dozen om een gelijkmatige productie en een correcte pasvorm voor het product te garanderen.

Elektrostatische oplading

Door de wrijving die ontstaat in de sneldraaiende drukpersen en afwerkmachines kan elektrostatische oplading de productieprocessen in de verpakkingsindustrie ernstig beïnvloeden. Dunne materialen, etiketten en synthetische materialen zoals polypropyleen folies hebben het meeste last van ongewenste elektrostatische ladingen. Afhankelijk van het proces is voor een optimale flow een relatieve luchtvochtigheid vereist van 50 tot 60% die het hele jaar door in stand kan worden gehouden met behulp van een constante luchtbevochtiging.

Neem direct contact op!

Klik voor Condair referenties >>

Andere toepassingen