Luchtbevochtiging en luchtvochtigheidsbeheersing in ziekenhuizen en de gezondheidszorg

Luchtbevochtiging en luchtvochtigheidsbeheersing in ziekenhuizen en de gezondheidszorg

Hoofdpijn, pijn aan de ogen en in de keel, een verstopte neus, lethargie, huidklachten en meer overdracht van virussen via de lucht zijn allemaal gevolgen van een droog binnenklimaat. Droge lucht zuigt vocht uit alle mogelijke bronnen in de kamer, inclusief de slijmvliezen in de neus en de keel, die ons tegen infecties moeten beschermen. Vocht dringt ook door in lichaamsweefsels die tijdens operaties bloot komen te liggen. Dit kan voortijdige uitdroging, en korstvorming ten gevolge van gestold bloed in de hand werken.

Wellicht nog belangrijker in operatiezalen is het risico op statische elektriciteitsschokken, dat reëel wordt zodra de relatieve vochtigheid onder de 40 % zakt. De ongemakkelijke en onverwachte schokken die ontstaan bij een plotselinge elektrostatische ontlading kan potentieel beschadigende en gevaarlijke gevolgen hebben tijdens een operatie. In dit verband moet ook rekening worden gehouden met preventie van elektrostatische vonken bij het gebruik van de brandbare gassen voor de anesthesie.

De vochtigheid in kraam- en verloskundige afdelingen moet altijd op peil worden gehouden, aangezien baby's bijzonder gevoelig zijn voor droge lucht. Een lage relatieve vochtigheid kan ook de toestand van patiënten met ademhalingsproblemen aanzienlijk verslechteren.

Stoom is een heel populaire oplossing in ziekenhuizen, aangezien hiermee 100 % veilig vocht kan worden toegevoerd. Bovendien wordt in veel gevallen ook al veel stoom gebruikt voor sterilisatiedoeleinden.

De luchtbevochtigingstechnieken van Condair bieden in de gezondheidszorg onder meer de volgende voordelen:

 • De overdracht van virussen via de lucht wordt bij een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 40 % aanzienlijk beperkt

 • Een relatieve luchtvochtigheid van 40 tot 60 % is optimaal voor de menselijke gezondheid en het menselijke comfort

 • Uitgebreide knowhow overal ter wereld op basis van ervaring die in een groot aantal gezondheidszorgomgevingen is opgedaan

 • Uitgebreid assortiment producten die precies aan de eisen van de klant beantwoorden

 • Lage-energiesystemen om de bedrijfskosten te drukken en de beheersing van de luchtvochtigheid te verbeteren

 • Oplossingen die weinig onderhoud vergen en daardoor de lopende servicevereisten beperken.

Onze klanten

  - Sint Jan Ziekenhuis, Brussel

  - Jessa Ziekenhuis, Hasselt

  - AZ Nikolaas, Sint-Niklaas

  - Heilig Hart Ziekenhuis, Leuven

  - Sint Maarten Ziekenhuis, Duffel

  - Fondation Folon, La Hupe

  - Algemeen Ziekenhuis, Oudenaarde

  Andere Condair toepassingen