Luchtbevochtiging en luchtvochtigheidsbeheersing in slachthuizen om gewichtsverlies bij karkassen tegen te gaan


Wanneer een net geslacht karkas aanvankelijk tot zijn opslagtemperatuur wordt afgekoeld, verliest het gewicht door afgifte van vocht aan de atmosfeer.

Afhankelijk van het koelproces kan hierdoor tot 3 % van het totale gewicht verloren gaan. De grootste verliezen vinden plaats tijdens de eerste fasen, wanneer het temperatuurverschil tussen het karkas en de lucht van de koelruimte het grootst is.

Door de vochtigheid van de lucht rond de karkassen op te voeren tot 90-95 % RV wordt het vochtverlies van het vlees tegengegaan en kan het gewichtsverlies tot minder dan 1 % worden beperkt. 

Dit heeft een onmiddellijke impact op de rentabiliteit van de activiteiten van een slachthuis, aangezien op deze manier de verdamping van ongeveer 4 kg product van een gemiddeld rund tijdens het afkoelproces kan worden vermeden.

De hogere luchtvochtigheid in een koelruimte zorgt niet alleen voor een hogere winst door minder gewichtsverlies, maar verbetert ook de warmtegeleiding van de lucht. Op die manier bereikt het karkas sneller zijn opslagtemperatuur, waardoor ook nog eens de energiekosten voor de koeling worden verlaagd en de groei van bacteriën op het vlees kan worden afgeremd.


De luchtbevochtigingstechnieken van Condair bieden in slachthuizen onder meer de volgende voordelen:

  • Beperking van gewichtsverlies ten gevolge van koeling van 3% tot minder dan 1%

  • Onmiddellijke toename van winstgevendheid

  • Betere warmteoverdracht van het karkas en kortere koelcycli

  • Lagere energiekosten voor koeling door het snellere koelproces

  • Minder groei van bacteriën door het snellere koelproces

  • Uitermate hygiënisch ontwerp, waarop men totaal kan vertrouwen

  • Uitgebreide service in de vorm van advies, ontwerp, levering, installatie, inbedrijfstelling, onderhoud en bevoorrading van reserveonderdelen


Neem direct contact op!

Andere toepassingen