In de bakprocessen speelt de luchtvochtigheid een belangrijke rol om de presentatie, kwaliteit en productie snelheid te verbeteren. Dit kan eenvoudig worden gerealiseerd met luchtbevochtiging of luchtontvochtiging.
Condair kan u adviseren bij de juiste keuze gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote bakkerijen hebben wij de oplossing in huis.
In bakkerij is de binnentemperatuur bijna altijd hoger dan de buitentemperatuur, waardoor de relatieve vochtigheid binnen daalt. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen of deuren of extra ventileren heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur. De droge lucht zal vervolgens vocht onttrekken aan alle voedingsmiddelen, materialen, verpakkingen, personen en machines in de (opslag)ruimte, waardoor deze ook verder uitdrogen. Het gevolg is productie- en kwaliteitsverlies.
In de bakkerij industrie moeten bedrijven zorgen voor een hoge doorgangssnelheid, omdat brood en andere gebakken producten doorgaans een korte houdbaarheid hebben. Luchtbevochtiging zorgt ervoor dat; het bakproces sneller verloopt, de kwaliteit wordt verhoogd, de houdbaarheid wordt verlengd, afwerkingen en decoraties er beter uitzien en bij toepassing van adiabatische bevochtiging het werkcomfort aanzienlijk beter zal zijn door het verkoelende effect en de reductie van rondzwevend stof.
Aan het einde van een productie dag kan het zijn dat de lucht dan te vochtig is waardoor schimmelvorming zou kunnen ontstaan. Hiervoor kunnen luchtontvochtigers worden ingezet om dit te voorkomen.
In sommige opslagruimtes en productiehallen ontstaat zoveel vocht dat dit kan leiden tot schimmels, bacteriëngroei of problemen bij het verpakken van de levensmiddelen.
Luchtontvochtigers of luchtbevochtigers kunnen er dan voor zorgen dat de luchtvochtigheid in deze ruimtes binnen acceptabele condities blijft. Uniforme temperatuur en constante relatieve vochtigheid zijn noodzakelijk om de hoge kwaliteit van de eindproducten te garanderen.
Te droge lucht komt ook voor in verwarmde opslagruimtes of productiehallen. Hierdoor zullen de levensmiddelen uitdrogen en hun kwaliteit en gewicht verliezen. De toepassing van luchtbevochtiging zorgt ervoor dat u minder materiaalverlies heeft en u meer kilo's kunt verkopen. Deze investering verdient zich daarom snel terug.
Het is niet algemeen bekend dat luchtbevochtiging en zeker luchtbevochtiging direct in de bakkerij het aantal in de lucht zwevende deeltjes aanzienlijk reduceert. Zwevende stofdeeltjes zorgen voor geïrriteerde luchtwegen, ogen, beschadigt (elektrische) apparatuur en reduceert de kwaliteit van uw product.