Bij broedplaatsen van kippen is de juiste luchtvochtigheid tijdens de diverse fases van ontwikkeling van het ei en het kuiken bepalend voor een zo hoog mogelijke productie. Luchtbevochtiging kan er voor zorgen dat ten alle tijden de meest optimale luchtvochtigheid voor iedere fase wordt gegarandeerd.
Condair kan u adviseren bij de juiste keuze gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote bakkerijen hebben wij de oplossing in huis.
Wanneer een broedruimte wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen of deuren of extra ventileren heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur. De droge lucht zal vervolgens vocht onttrekken aan de eieren, en kuikens in de broedruimte, waardoor deze ook verder uitdrogen. Het gevolg is productie- en kwaliteitsverlies.
In de kunstmatige broedruimtes zijn de meeste ideale luchtvochtigheidsconditie zeer bepalend voor de productie aantallen en de gevraagde kwaliteit hiervan. In broedruimtes kennen we diverse fases met daarbij behorende meest ideale luchtvochtigheidniveaus.
Opslag; meer dan 7 dagen voor de uitbroeding:
70-80% om het risico op dehydratatie te beperken
Opslag; minder dan 7 dagen voor de uitbroeding:
80-88% om het risico op dehydratatie te beperken
Vroege uitbroeding:
50-60% om bovenmatig vochtverlies te voorkomen, wat zou leiden tot gedehydrateerd kiemwit en beschadigde embryo's
Groei:
50-60% zodat de luchtruimte in het ei groot genoeg kan worden om de longen van het kuiken goed te laten groeien na inwendig uitkomen
Ontwikkeling:
50-60% om natte navel en rode hakken te voorkomen
Uitkomen:
50-60% om te voorkomen dat de schaal aan het dons blijft plakken
Chick Pen and Broiler House:
70% de eerste 3 dagen na het uitkomen om te voorkomen dat de kuikens tijdens de eerste dagen na het uitkomen uitdrogen
In sommige opslagruimtes en productiehallen ontstaat zoveel vocht dat dit kan leiden tot schimmels, bacteriëngroei of problemen bij het verpakken van de levensmiddelen.
Luchtontvochtigers of luchtbevochtigers kunnen er dan voor zorgen dat de luchtvochtigheid in deze ruimtes binnen acceptabele condities blijft. Uniforme temperatuur en constante relatieve vochtigheid zijn noodzakelijk om de hoge kwaliteit van de eindproducten te garanderen.
Te droge lucht komt ook voor in verwarmde broedruimtes of productiehallen.
Hierdoor zullen de levensmiddelen uitdrogen en hun kwaliteit en gewicht verliezen. De toepassing van luchtbevochtiging zorgt ervoor dat u minder materiaalverlies heeft en u meer kilo's kunt verkopen. Deze investering verdient zich daarom snel terug.
Het is niet algemeen bekend dat luchtbevochtiging en zeker luchtbevochtiging direct in de broedplaatsen het aantal in de lucht zwevende deeltjes aanzienlijk reduceert. Zwevende stofdeeltjes zorgen voor geïrriteerde luchtwegen, ogen, beschadigt (elektrische) apparatuur en reduceert de kwaliteit van uw product.