Misverstanden over luchtbevochtiging

De misverstanden over luchtbevochtiging

Luchtvochtigheid is slecht voor de gezondheid

De juiste luchtvochtigheid (tussen de 40 en 60%) is juist essentieel voor onze gezondheid. Ziektekiemen overleven en vermenigvuldigen beter bij een te lage luchtvochtigheid (<40%). Ook ons immuunsysteem is minder effectief bij een lage luchtvochtigheid, waardoor we vatbaarder zijn voor o.a. (griep)infecties. Een onderzoek van de universiteit van Yale heeft dit onweerlegbaar aangetoond. Lees meer op onze pagina “Droge lucht maakt ziek”.

Als de luchtvochtigheid te laag is open ik wel een raam of ventileer ik meer

Als er één groot misverstand is over de luchtvochtigheid in onze woningen en gebouwen is, dan is het deze wel. Het openen van een raam of extra ventileren kan de relatieve luchtvochtigheid bij gelijkblijvende ruimtetemperatuur niet verhogen, zelfs niet als de luchtvochtigheid buiten hoger is. Relatieve luchtvochtigheid is namelijk gerelateerd aan de (binnen)temperatuur. Zonder luchtbevochtiging in de ruimte
Zonder luchtbevochtiging in de ruimte
Met luchtbevochtiging in de ruimte
Met luchtbevochtiging in de ruimte

Voorbeeld ventileren zonder toegevoegde luchtvochtigheid

Wanneer u een raam opent en de ruimtetemperatuur op de ingestelde waarde handhaaft, zal de relatieve luchtvochtigheid niet stijgen. Uw relatieve luchtvochtigheid zal daarom nog steeds te laag blijven. Alleen met een luchtbevochtiger kunt u de relatieve luchtvochtigheid verhogen naar de ideale waarde van 40-60%.


Wat maakt 40 tot 60% de optimale relatieve vochtigheid?

40 tot 60% relatieve vochtigheid heeft u het minste last van verschillende omgevingsinvloeden zoals virussen, bacteriën, schimmels en meer. Het Sterling diagram laat zien dat al deze problemen afnemen bij het bereiken van 40 tot 60% relatieve vochtigheid.

Sterling Diagram

Wat u nog meer kan interesseren: