Misverstanden luchtbevochtiging

De misverstanden over luchtbevochtiging

Optimale luchtvochtigheid (40 tot 60%) heeft veel voordelen

Er heerst vaak een misvatting over luchtvochtigheid en gezondheid. De juiste luchtvochtigheid (tussen 40 en 60%) is essentieel voor onze gezondheid. Bij een te lage luchtvochtigheid (<40%) overleven en verspreiden ziektekiemen zich beter, en ons immuunsysteem wordt minder effectief, waardoor we vatbaarder zijn voor infecties zoals griep. Onderzoek van de universiteit van Yale heeft dit overtuigend aangetoond.

Het openen van ramen of extra ventileren kan helaas de relatieve luchtvochtigheid niet verhogen, zelfs niet als de luchtvochtigheid buiten hoger is. Relatieve luchtvochtigheid is namelijk afhankelijk van de binnentemperatuur.

Liever contact met een expert?


Voorbeeld ventileren zonder toegevoegde luchtvochtigheid

Wanneer u een raam opent en de ruimtetemperatuur op de ingestelde waarde handhaaft, zal de relatieve luchtvochtigheid niet stijgen. Uw relatieve luchtvochtigheid zal daarom nog steeds te laag blijven. Alleen met een luchtbevochtiger kunt u de relatieve luchtvochtigheid verhogen naar de ideale waarde van 40-60%.

Wat maakt 40 tot 60% de optimale relatieve vochtigheid?

40 tot 60% relatieve vochtigheid heeft u het minste last van verschillende omgevingsinvloeden zoals virussen, bacteriën, schimmels en meer. Het Sterling diagram laat zien dat al deze problemen afnemen bij het bereiken van 40 tot 60% relatieve vochtigheid.


Voordelen luchtbevochtiging:

  • Minder last van onbehagen, virussen en droge keel, huid of ogen
  • Behoudt van materialen (zoals hout)
  • Voorkomen scheuren en werken materialen
  • Verbeter het klimaat tegen allergiëen en pollen

Misschien bent u ook geïnteresseerd in...