Luchtbevochtiging voor de papier- en pulp productie

Te lage luchtvochtigheid is de oorzaak van veel productie- en kwaliteitsproblemen

De papier en pulp industrie ervaart regelmatig problemen zoals; krimpend/krullend papier, verlies van maatvastheid en vast lopende machines, waardoor productie- en materiaalverlies ontstaat. Deze problemen kunnen eenvoudig worden voorkomen met de juiste luchtvochtigheid (55-60%).

Papier is als natuurlijk materiaal zeer gevoelig voor veranderingen in de luchtvochtigheid. ls de lucht rond drukpersen en bij papier opslagplaatsen te droog, dan zullen de randen van het papier gaan omkrullen. Tevens zorgt een te lage luchtvochtigheid voor meer statische elektriciteit, waardoor papier gaat kleven. Strak gespannen randen op haspels kunnen zorgen voor breuken in papierrollen. Door al deze zaken ontstaan problemen in de machines met als gevolg productie- en kwaliteitsverlies. Een luchtbevochtigingssysteem kan deze problemen voorkomen en het rendement van uw productie aanzienlijk verhogen.

Condair kan u adviseren bij de juiste keuze van luchtbevochtiging gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote productieomgevingen hebben wij de oplossing in huis.

 • Wanneer een (productie)ruimte wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen of deuren heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur.
  De droge lucht zal vervolgens vocht onttrekken aan alle materialen, personen en machines in de (productie)ruimte, waardoor deze ook verder uitdrogen. Het gevolg is productie- en kwaliteitsverlies.

 • Bij een lage vochtigheid (

 • Smurfit Kappa, Hoogeveen
  Van Munster Papier, Heesch
  Arjowiggins, Frankrijk
  Ceisa Packaging, Frankrijk
  Portucel Soporcel, Portugal
  Rizla, UK
  Duni Paper Mills AB, Zweden
  Holmen Paper Mills AB, Zweden
  Modo Holmen Paper AB, Zweden
  Metsa Tissue as, Slowakije


Liever contact met een expert?


Papier is hygroscopisch

Hygroscopische stoffen zijn stoffen in hun celstructuur vocht kunnen vasthouden.


Bij een lage luchtvochtigheid onttrekt de lucht vocht van de materialen, waardoor de celstructuur vaak beschadigd raakt en scheuren kunnen verschijnen.


Voordelen luchtbevochtiging voor papier- en pulp productie:

 • Hogere productiesnelheid
 • Minder productieverlies
 • Minder slijtage van de productiemachines
 • Oplossingen voor kleinere en grotere productiebedrijven van budget tot premium oplossingen
 • Efficiënter productieproces en elimineer statische elektriciteit
 • Ook verhuur mogelijkheden voor korte (vanaf 1 week) en lange termijn (3- 10 jaar)
 • Full-service concept met levenslange garantie, waardoor u volledig ontzorgt bent en niet voor onverwachte kosten komt te staan
 • Zeer energiezuinige oplossingen met hygiëne garantie
 • 24/7 servicedienst met eigen technici

Misschien bent u ook geïnteresseerd in...