Luchtbevochtiging en luchtontvochtiging voor de opslag en productie van voedingsmiddelen

Luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol in het conserveren en rijpen van voedingsmiddelen

Bij de conservering of rijping van voedingsmiddelen speelt de luchtvochtigheid vaak een belangrijke rol om te voorkomen dat producten uitdrogen of juist te nat zijn, productverlies ontstaat of kwaliteitsniveaus niet worden gehaald. Deze problemen kunnen eenvoudig worden voorkomen met luchtbevochtiging of luchtontvochtiging.

Condair kan u adviseren bij de juiste keuze gebaseerd op uw behoefte ten aanzien van energieverbruik, hygiëne en investerings- en onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote productieomgevingen hebben wij de oplossing in huis.

 • Wanneer een (productie)ruimte wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen of deuren of extra ventileren heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur. De droge lucht zal vervolgens vocht onttrekken aan alle voedingsmiddelen, materialen, verpakkingen, personen en machines in de (opslag)ruimte, waardoor deze ook verder uitdrogen. Het gevolg is productie- en kwaliteitsverlies.

  • Friesland Campina, Beilen en Veghel
  • Olympic Fruit, Barendrecht
  • Lidl Distributie Centra, Oosterhout, Almere en Etten-Leur
  • Bloemenveiling, Aalsmeer
  • Bolletje, Almelo


Liever contact met een expert?


Luchtbevochtiging en luchtontvochtiging in koelcellen

Wanneer vocht bevattende levensmiddelen worden gekoeld, wordt er ook vocht aan het product onttrokken en kan dit leiden tot kwaliteits- en gewichtsverlies, wat zeer onwenselijk is.


Om dit te voorkomen is het noodzakelijk middels luchtbevochtiging weer vocht aan de levensmiddelen toe te voegen. Vanuit energetische oogpunt, is het beter te bevochtigen wanneer de koeling niet actief is. De luchtbevochtiging zorgt dan voor een nevel in de ruimte, waardoor de levensmiddelen vocht uit de lucht kunnen opnemen en er nog voldoende vocht in lucht overblijft om vochtverlies tijdens het koelproces te kunnen voorkomen.

Daarentegen kan in koel of vriesruimte veel ijsvorming ontstaan in de ruimte doordat deuren open gaan en de (buiten)lucht, die in de ruimte komt, condenseert. Door middel van luchtontvochtiging voorkomt u deze ijsvorming in koel- en vriescellen en hoeft u minder vaak uw ruimte te ontdooien. Hierdoor blijft u opslag langer bruikbaar.

Door de combinatie van luchtbevochtging en ontvochtiging kunt u veel problemen voorkomen.

Optimale relatieve luchtvochtigheid voor hygiëne en tegen derving

In sommige opslagruimtes en productiehallen ontstaat zoveel vocht dat dit kan leiden tot schimmels, bacteriëngroei of problemen bij het verpakken van de levensmiddelen.


Luchtontvochtigers of luchtbevochtigers kunnen er dan voor zorgen dat de luchtvochtigheid in deze ruimtes binnen acceptabele condities blijft. Uniforme temperatuur en constante relatieve vochtigheid zijn noodzakelijk om de hoge kwaliteit van de eindproducten te garanderen.

Luchtbevochtiging in opslagruimtes en productiehallen

Te droge lucht komt ook voor in verwarmde opslagruimtes of productiehallen. Hierdoor zullen de levensmiddelen uitdrogen en hun kwaliteit en gewicht verliezen.


De toepassing van luchtbevochtiging zorgt ervoor dat u minder materiaalverlies heeft en u meer kilo's kunt verkopen. Deze investering verdient zich daarom snel terug.


Voordelen voor opslag en productie van voedsel:

 • Minder kwaliteits- en gewichtsverlies
 • Efficiëntere productie
 • Oplossingen voor kleinere en grotere opslag- en productieruimtes van budget tot premium oplossingen
 • Ook verhuur mogelijkheden voor korte (vanaf 1 week) en lange termijn (3- 10 jaar)
 • Full-service concept met levenslange garantie, waardoor u volledig ontzorgt bent en niet voor onverwachte kosten komt te staan
 • Zeer energiezuinige oplossingen met hygiëne garantie
 • 24/7 servicedienst met eigen technici

Misschien bent u ook geïnteresseerd in...