Luchtbevochtiging en luchtontvochtiging voor de opslag en productie van voedingsmiddelen


Luchtbevochtiging en luchtvochtigheidsbeheersing voor voedsel opslag

Luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol in het conserveren en rijpen van voedingsmiddelen

Bij de conservering of rijping van voedingsmiddelen speelt de luchtvochtigheid vaak een belangrijke rol om te voorkomen dat  producten uitdrogen of juist te nat zijn, productverlies ontstaat of kwaliteitsniveaus niet worden gehaald. Deze problemen kunnen eenvoudig worden voorkomen met luchtbevochtiging of luchtontvochtiging. Condair kan u adviseren bij de juiste keuze gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- en onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote productieomgevingen hebben wij de oplossing in huis. 

Waardoor ontstaat droge lucht of drogen materialen uit?

Wanneer een (productie)ruimte wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen of deuren of extra ventileren heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur. De droge lucht zal vervolgens vocht onttrekken aan alle voedingsmiddelen, materialen, verpakkingen, personen en machines in de (opslag)ruimte, waardoor deze ook verder uitdrogen. Het gevolg is productie- en kwaliteitsverlies,

Luchtbevochtiging in koelcellen

Wanneer vocht bevattende levensmiddelen worden gekoeld, wordt er ook vocht aan het product onttrokken. Dit kan leiden tot kwaliteits- en gewichtsverlies, wat zeer onwenselijk is. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk middels luchtbevochtiging weer vocht aan de levensmiddelen toe te voegen. Vanuit energetische oogpunt is het beter te bevochtigen, wanneer de koeling niet actief is. De luchtbevochtiging zorgt dan voor een nevel in de ruimte, waardoor de levensmiddelen vocht uit de lucht kunnen opnemen en er nog voldoende vocht in lucht overblijft om vochtverlies tijdens het koelproces te kunnen voorkomen.


Luchtbevochtiging in opslagruimtes en productiehallen

Te droge lucht komt ook voor in verwarmde opslagruimtes of productiehallen. Hierdoor zullen de levensmiddelen uitdrogen en hun kwaliteit en gewicht verliezen. De toepassing van luchtbevochtiging zorgt ervoor dat u minder materiaalverlies heeft en u meer kilo's kunt verkopen. Deze investering verdient zich daarom snel terug.

Luchtontvochtiging in opslagruimtes en productiehallen

In sommige opslagruimtes en productiehallen ontstaat zoveel vocht dat dit kan leiden tot schimmels, bacteriëngroei of problemen bij het verpakken van de levensmidellen. Luchtontvochtigers kunnen er dan voor zorgen dat de luchtvochtigheid in deze ruimtes binnen acceptabele condities blijft.

Voordelen luchtbevochtiging / luchtontvochtiging en Condair voor opslag en productie van voedsel:

 • Minder kwaliteits- en gewichtsverlies

 • Efficiëntere productie

 • Oplossingen voor kleinere en grotere opslag- en productieruimtes van budget tot premium oplossingen

 • Ook verhuur mogelijkheden voor korte (vanaf 1 week) en lange termijn (3- 10 jaar)

 • Full-service concept met levenslange garantie, waardoor u volledig ontzorgt bent en niet voor onverwachte kosten komt te staan.

 • Zeer energiezuinige oplossingen met hygiëne garantie

 • 24/7 servicedienst met eigen technici

Referenties:

 • Friesland Campina, Beilen en Veghel

 • Olympic Fruit, Barendrecht

 • Bloemenveiling, Aalsmeer

 • Bolletje, Almelo 

Neem direct contact op!

Condair referenties

Klik hier!

Andere toepassingen