Luchtbevochtiging vermindert de verspreiding van bacteriën en virussen

Luchtbevochtiging vermindert de verspreiding van bacteriën en virussen.

Het belang van optimale luchtvochtigheid (40-60%) voor gezondheid en comfort

Een optimale luchtvochtigheid van 40-60% vermindert de aanwezigheid en schadelijkheid van virussen en bacteriën. Infecties zoals griep (inclusief COVID-19) en bacteriële ziekten worden vaak via de lucht overgedragen, vooral in binnenruimtes.

Een goede luchtvochtigheid helpt deze ziekteverwekkers te bestrijden en beschermt onze gezondheid.


Hoe werkt luchtvochtigheid tegen virussen en bacteriën?

Bacteriën, zoals salmonella en legionella, kunnen zelfstandig reproduceren, terwijl virussen zoals griep en COVID-19 een gastheer nodig hebben. Deze virussen infecteren gastheercellen en maken ons ziek. Onze immuuncellen bestrijden deze geïnfecteerde cellen, maar de kans op ziekte neemt af bij een luchtvochtigheid tussen 40 en 60%. Handen wassen, ventilatie en het handhaven van de juiste luchtvochtigheid zijn belangrijke maatregelen om de verspreiding van ziekten te beperken.

Waarom is luchtvochtigheid belangrijk in binnenruimtes?

In gebouwen worden bacteriën en virussen vooral overgedragen via de lucht en direct contact. Uit onderzoek blijkt dat een relatieve luchtvochtigheid tussen 40 en 60% het aantal ziektekiemen drastisch vermindert. Professor Dr.-Ing. U. Marmai bevestigt dat dit bereik optimaal is voor het verminderen van besmettingsrisico's bij normale temperaturen.

Wetenschappelijke bevindingen over luchtvochtigheid en virusbesmetting

Veel studies tonen aan dat hogere luchtvochtigheid de activiteit van virussen zoals griep aanzienlijk vermindert. Onderzoek van het National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) laat zien dat bij een luchtvochtigheid boven de 40%, het besmettingspotentieel van virussen sterk afneemt. Bij een luchtvochtigheid van 43% was minder dan 25% van de virussen en bacteriën nog besmettelijk na een uur, terwijl dit bij een luchtvochtigheid van 23% opliep tot 75%.

Conclusie: Luchtvochtigheid tussen 40-60% is essentieel voor gezondheid

Het handhaven van een luchtvochtigheid tussen 40 en 60% is niet alleen gunstig voor het verminderen van de verspreiding van virussen en bacteriën, maar ook voor het beschermen van de luchtwegen en het versterken van ons immuunsysteem.


Bronnen:

Lowen, Mubareka, Steel, Palese: “Influenza virus transmission is dependent on relative humidity and temperature”, 2007

Iselt, Arndt, Wilcke: “Grundlagen der Luftbefeuchtung” [Foundations of air humidification], VDE Verlag, 2005

Green: Field study “Einfluss der relativen Luftfeuchte auf die Erkrankungshäufigkeit von Schülern” [The influence of relative air humidity on the frequency of illness of school pupils], 1985

Uhlenhaut: “Tenazität von Viren — Stabilität und Erhalt der Infektiosität von Viren” [Tenacity of viruses — Stability and maintenance of virus infectiousness]. In: Biologische Sicherheit in Deutschland [Biological security in Germany], conference proceedings, 2007

RKI Robert Koch Institute, Bundesamt für Bevölkerungsschutz [Federal Office of Civil Protection]: “Biologische Gefahren I — Handbuch zum Bevölkerungsschutz” [Biohazards I — Manual for protecting the population], 2007


Hieronder vindt u meer pagina's over luchtvochtigheid en gezondheid: