Luchtbevochtiging en luchtontvochtiging voor concertzalen en theaters

De juiste luchtvochtigheid (40-60%) is essentieel voor uw artiesten en bezoekers

In de winter en tijdens periodes van gebouwkoeling daalt de luchtvochtigheid vaak tot onder de 40%, wat leidt tot vochtverlies niet alleen in het gebouw zelf, maar ook bij uw artiesten en bezoekers, waardoor hun luchtwegen kunnen uitdrogen en problemen met stembanden, ogen en keel kunnen ontstaan.

Bovendien kunnen bacteriën en virussen langer in de lucht blijven zweven, waardoor zowel uw artiesten als bezoekers vatbaarder worden voor infecties, vooral omdat een te lage luchtvochtigheid ook hun immuunsysteem verzwakt. Dit kan worden voorkomen door een optimale luchtvochtigheid van 40-60% te handhaven.

Condair staat klaar om u te adviseren over de juiste luchtbevochtigingsoplossing, afgestemd op uw behoeften op het gebied van energieverbruik, hygiëne en investerings- en onderhoudskosten. Of het nu gaat om een kleine of grote ruimte, wij hebben de perfecte oplossing voor uw gebouw.

 • Wanneer een gebouw wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen, luiken, deuren en/of ventileren van buitenlucht heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen, zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur. Ook wanneer een gebouw wordt gekoeld zal de lucht snel te droog worden. Dit komt doordat bij het koelen van lucht ook vocht aan de lucht wordt onttrokken. De te droge lucht zal vervolgens vocht proberen te onttrekken aan alle materialen, geluidsapparatuur, muziekinstrumenten en personen in de ruimte, waardoor deze nog verder uitdrogen. Het gevolg is klachten aan de luchtwegen, stembanden en een aanzienlijke grotere kans op (griep)besmetting (o.a. COVID19).

 • Onafhankelijke onderzoeken van o.a. de universiteit van Yale hebben aangetoond dat de overdracht van virussen die zich door de lucht verspreiden (bv. griep), hoger is in omgevingen waar de lucht droog is (<40%). Andere negatieve effecten van droge lucht zijn; droge jeukende huid, uitdrogende contactlenzen, pijnlijke en vermoeide ogen, onbehaaglijk gevoel en een pijnlijke droge keel. De juiste luchtvochtigheid in gebouwen dient tussen de 40-60% te zijn en dit kan alleen worden gerealiseerd met een luchtbevochtigingssysteem. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben warmtewielen met vocht terugwinning onvoldoende capaciteit om de gewenste waarde te garanderen. Bovendien geldt hier "wat niet in de lucht zit, kan ook niet teruggewonnen worden".

  • Concertgebouw, Amsterdam
  • Prins Claus Conservatorium, Groningen
  • DeLaMar theater, Amsterdam
  • Beatrix theater, Utrecht
  • Amsterdam ArenA
  • Conservatorium Amsterdam
  • Residentorkest, Den Haag
  • Royal Albert Hall, UK
  • Sydney Opera House, Australië


Liever contact met een expert?


Luchtbevochtiging beschermt instrumenten en laat ze beter klinken

Bij droge lucht kunnen instrumenten vervormen, met als gevolg dat een instrument niet meer behoorlijk kan worden bespeeld. Bij (geluids-) apparatuur kan kwaliteitsverlies optreden. Als u deze bezittingen in optimale conditie wilt houden,dan is een goede luchtvochtigheid essentieel. Muziekinstrumenten en geluidsappratuur presteren optimaal bij een relatieve vochtigheid van 50%.

De beste omstandigheden voor de stem van de artiest

Ook op het podium moet de vochtigheid op een constant peil worden gehouden, zodat de optimale omstandigheden aanwezig zijn voor de stem van de zanger. Als de lucht te droog is, drogen de neus en de keel van de zanger uit met alle gevolgen van dien voor de kwaliteit van het zingen.


Voordelen luchtbevochtiging voor concertzalen en theaters:

 • De juiste luchtvochtigheid 40-60% voorkomt klachten aan luchtwegen en stembanden van uw artiesten en bezoekers en reduceert de kans op (griep)besmettingen o.a. COVID19
 • Beschermt geluidsapparatuur, muziekinstrumenten en decors tegen uitdroging
 • Oplossingen voor regionale kleinere concertzalen en theaters en grotere complexen van budget tot premium oplossingen
 • Ook verhuur mogelijkheden voor korte (vanaf 1 week) en lange termijn (3- 10 jaar)
 • Full-service concept met levenslange garantie, waardoor u volledig ontzorgt bent en niet voor onverwachte kosten komt te staan
 • Zeer energiezuinige oplossingen met hygiëne garantie
 • 24/7 servicedienst met eigen technici

Misschien bent u ook geïnteresseerd in...