Ontvochtiging in zwembaden 


Waarom is ontvochtiging zo belangrijk in zwembaden?

Grote hoeveelheden water verdampen constant aan het wateroppervlak. Dit zorgt voor een zeer hoge luchtvochtigheid in overdekte zwembaden. Vooral in combinatie met de hoge omgevingstemperaturen, leidt de enorme luchtvochtigheid en hoge temperatuur tot een onaangenaam gevoel van benauwde warmte. Voor degenen die het zwembad gebruiken, doen deze onbehagelijke omstandigheden afbreuk aan het persoonlijk welzijn. Daarnaast vormen deze omstandigheden ook een serieus risico voor de gezondheid van bezoekers en zwembad personeel ten aanzien van de bloedsomloop. Tevens biedt de vochtige lucht de perfecte voedingsbodem voor ziektekiemen en bacteriën. Door het dragen van slechts badkleding, kunnen deze zeer snel in contact komen met de menselijke huid en infecties of ziektes veroorzaken.

Naast de gezondheidsrisico’s heeft warme, vochtige lucht ook invloed op de structurele elementen van het gebouw. Vooral bij koudebruggen, zoals glas, metalen onderdelen of buitenmuren, condenseert het verdampte water en kan het gedurende langere perioden leiden tot schimmelvorming en corrosie. De resulterende schade leidt tot kortere onderhouds- en reparatiecycli van de constructie van het gebouw. De te hoge luchtvochtigheid brengt in alle opzichten hogere kosten met zich mee. Beheerders van zwembaden moeten daarom aandringen op de installatie van een modern ontvochtigingssysteem.

Energie-efficiënte ontvochtiging is een expertise 
Veelal wordt ventileren gezien als oplossing van het vochtprobleem in het binnenzwembad. Ramen en deuren worden geopend of door middel van een ventilator wordt er geventileerd. Deze oplossing is echter zeer kostbaar en vergelijkbaar met het verwarmen van een woonruimte in de winter met de ramen permanent open. Het grootste probleem is dat er veel energie gebruikt wordt om lucht naar buiten af te voeren. 

Het ontvochtigen van de lucht middels een Condair ontvochtiger zorgt voor een flinke besparing. De ontvochtigers zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in zwembaden en werken in vergelijking met ventileren aanzienlijk efficiënter. De ontvochtigers zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten en uitvoeringen om voor elke situatie een passende oplossing te bieden. De zwembadontvochtigers beschikken over een 
koelcircuit waarbij een compressor koudemiddel tot lage temperaturen comprimeert. Deze techniek zorgt een besparing tot 60% wanneer dit vergeleken wordt met conventionele systemen die werken met buiten- en afvoerlucht. 

De vochtige zwembadlucht wordt aangezogen en stroomt eerst door de verdamper. De lucht wordt hier afgekoeld tot onder het dauwpunt en zal hier condenseren. De droge lucht stroomt vervolgens door de condensor waar het koudemiddel warmte afgeeft aan de luchtstroom. De hitte is dan productief toegevoegd aan de luchttoevoer. Beheerders van zwembaden profiteren van een significante besparing in het energieverbruik. Door deze technologie wordt er warmte teruggewonnen in het warmtepompcircuit en direct aan de toevoerlucht toegevoegd.

Energieterugwinning is in zwembaden alom bekend en toegepast in airconditioning  en andere vormen. Alle Condair ontvochtigers zorgen voor warmteterugwinning door middel van het principe van de warmtepomp.


Waarom is ontvochtiging zo belangrijk in zwembaden?

  • Door het ontvochtigen ontstaat er een comfortabele omgeving in plaats van onaangename kleverige hitte.

  • Je creëert veilige, droge looppaden.

  • Voorkom schimmel, corrosie of schade aan het gebouw.


    Neem direct contact op!

    Klik voor Condair referenties >>

    Andere toepassingen