Luchtbevochtiging en luchtvochtigheidsbeheersing ter bestrijding van elektrostaticiteit in productie van elektronica


Voorkom schadelijke elektrostaticiteit met goede luchtbevochtiging

Elektronische apparaten, printplaten, componenten en gegevens zijn bijzonder gevoelig voor elektrostatische ontlading. De juiste vochtigheidsgraad is van essentieel belang voor het minimaliseren van de schade veroorzaakt door ESD.

Wat is ESD?

Elektrostatische ontlading (ESD) is de plotselinge stroom van elektriciteit tussen twee elektrisch geladen voorwerpen veroorzaakt door contact. ESD treedt op wanneer verschillend geladen voorwerpen dicht bij elkaar worden gebracht of wanneer het diëlektricum tussen hen breekt, soms creëert dit een zichtbare vonk.

Echter, vaak ontstaat ESD zonder een zichtbare of hoorbare vonk. Een persoon die een relatief kleine elektrische lading draagt, voelt soms geen ontlading maar dit is wel voldoende om gevoelige elektronische componenten te beschadigen.

Deze onzichtbare vorm van ESD kan leiden tot gebreken in het apparaat, of kan de langetermijn betrouwbaarheid en prestaties van elektronische apparaten beïnvloeden. De effecten van ESD op sommige elektronica worden pas zichtbaar tot ver in de levensduur van het product.

Statische elektriciteit

Een van de oorzaken van ESD is statische elektriciteit. Statische elektriciteit wordt vaak gegenereerd via het tribo-elektrisch effect - de scheiding van elektrische ladingen die optreedt wanneer twee materialen in contact worden gebracht en vervolgens gescheiden.

Voorbeelden van het tribo-elektrisch effect zijn onder andere het lopen op een tapijt, een plastic kam tegen droog haar wrijven of een ballon tegen een trui wrijven. De wrijving tussen twee materialen resulteert in het tribo-elektrisch effect, waardoor een verschil in elektrische potentiaal ontstaat die kan leiden tot ESD.

Een andere oorzaak van ESD schade is door middel van elektrostatische inductie. Dit gebeurt wanneer een elektrisch geladen object wordt geplaatst in de buurt van een geleidend voorwerp geïsoleerd van de grond.

De aanwezigheid van het geladen object creëert een elektrostatisch veld dat elektrische ladingen op het oppervlak van het andere object herverdeelt.

Hoe voorkom ik ESD?

De meeste elektronica fabrikanten creëren elektrostatische beschermende gebieden vrij van elektrostaticiteit. Zij nemen de volgende maatregelen:

■ Voorkom opladen – door het vermijden van hoog oplaadbare materialen 
■ Verwijder elektrische lading – door werknemers te aarden of antistatische apparaten te verstrekken 
■ Beheers de luchtvochtigheid

De juiste luchtvochtigheid - de ideale oplossing tegen ESD

Bij een luchtvochtigheid van 40% RV, oppervlakte weerstand wordt verlaagd op vloeren, tapijt, matten en andere gebieden. 

Luchtbevochtigers voegen vocht toe aan de lucht en het vocht in de lucht vormt een dunne beschermende "laag" op oppervlakken die dient als natuurlijke geleider om elektrische ladingen af te voeren. Als de luchtvochtigheid daalt tot onder 40% RV, verdwijnt deze bescherming en gewone werknemer activiteiten leiden tot objecten die worden opgeladen met statische elektriciteit.

Het hebben van een programma om statische elektriciteit te voorkomen helpt om: 

■ Productiviteit te verhogen
■ Afval van beschadigde onderdelen te verminderen
■ Verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis voor zowel de productie en de gezondheid van werknemers


Voordelen van Condair luchtbevochtiging voor elektronica:

  • Het minimaliseren van schade aan productie apparatuur en producten door ESD

  • Verhoogde kwaliteit van het product wat zal leiden tot een hogere omzet

  • Verhoogde productiviteit door lager ziekteverzuim

  • Betere gezondheid en comfort voor medewerkers


Onze klanten:

  • Bosch GmbH, Duitsland

  • Siemens Healthcare, Duitsland

  • LG Electronics, Zuid Korea

  • Lenovo, China

  • Bang & Olufsen, Denemarken

  • Ericsson, Zweden

Neem direct contact op!

 

Klik voor Condair referenties >>