Ventilatie en droge lucht

SEMINAR ADIABATISCHE BEVOCHTIGING

“LUCHTBEVOCHTIGING IN (ZORG)GEBOUWEN IS ESSENTIEEL VOOR ONZE GEZONDHEID!”

Hoe wordt onze gezondheid beïnvloedt door de juiste luchtvochtigheid?

In de Adelaarshorst, het stadion van Eredivisieclub GO Ahead Eagles, vond afgelopen dinsdag 4 oktober 2022 het seminar “Luchtbevochtiging in (zorg)gebouwen is essentieel voor onze gezondheid” plaats! Ruim 80 genodigden werkzaam in of voor de zorgsector kwamen bijeen om naar dit thema te luisteren en er over te discussiëren. Tijdens een rondleiding in het Deventer ziekenhuis konden zij met eigen ogen bekijken op welke wijze dit in bestaande- en nieuwbouw installaties gerealiseerd kan worden. 

Het seminar werd geopend door internationaal gastspreekster uit de USA Stephanie H Taylor, MD, MArch, FRSPH(UK), CABE, ASHRAE D.L., afgestudeerd aan de Harvard University Medical School en met zelfs een Master in Architectuur. Dr Stephanie Taylor presenteerde een inspirerend wetenschappelijk onderbouwd onderzoek over de invloed van de luchtvochtigheid op onze gezondheid binnen gebouwen. Uit deze studies bleek duidelijk dat bij een luchtvochtigheid van 40-60% in een gebouw ons immuunsysteem beter werkt en virussen minder lang kunnen overleven.

Meer weten over de presentaties van dit seminar of de Condair DL?

Is adiabatische luchtbevochtiging veilig toepasbaar in de (zorg)gebouwen?

Patrick Suk toonde met zijn presentatie over de hybride adiabatische luchtbevochtiger Condair DL aan dat deze 100% veilig en tegen lage operationele kosten kan worden toegepast in (zorg)gebouwen. De Condair DL is met zijn unieke gepatenteerde eigenschappen als enige adiabatische luchtbevochtiger gecertificeerd door het SGS Fresenius instituut en daarmee veilig toepasbaar in een (zorg)gebouwen zelfs in OK’s. Doordat de Condair DL gebruik maakt van een lagedruk pomp en de gepatenteerde naverdampingssectie heeft hij het laagste elektrische - en waterverbruik van alle (adiabatische) luchtbevochtigers. Tevens zijn de operationele kosten van deze luchtbevochtiger de laagste in de markt.

Adiabatische luchtbevochtiging als energiezuinig alternatief voor elektrische en gasgestookte luchtbevochtiging

Tim Schrijver van het Deventer Ziekenhuis informeerde de deelnemers met praktische informatie over de overstap van gasgestookte bevochtiging naar adiabatische luchtbevochtiging met de Condair DL. Zelfs voor de hybride OK werd gekozen voor adiabatische luchtbevochtiging, omdat dit met de Condair DL 100% veilig kan worden gedaan. Dat zijn presentatie veel interesse opwekte bij de deelnemers bleek wel uit de vele vragen die hij kreeg over de overwegingen, voordelen en praktische kant, die het toepassen van adiabatische bevochtiging met zich meebrengt.

Dr. Stephanie H. Taylor MD, M Architecture, CIC, FRSPH(UK), CABE Harvard Medical School InciteHealth Fellow

Lezing Dr. Stephanie Taylor: Een te lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat ons immuunsysteem minder goed werkt en virussen langer kunnen overleven.

De juiste luchtvochtigheid door luchtbevochtiger

Patrick Suk legt aan de bezoekers uit hoe er energie wordt bespaard met de Condair DL in het Deventer ziekenhuis en hoe deze luchtbevochtigingstechniek toegepast kan worden.

Bij de LBK van AL-KO geeft Hans Schook meer uitleg over hoe de adiabatische luchtbevochtiging in een volledige nieuwe luchtbehandelingskasten kan worden toegepast en welke normen hierbij van toepassing zijn.

Jouke Annema legt namens Blygold uit hoe bestaande luchtbehandelingssystemen geschikt gemaakt kunnen worden voor adiabatische luchtbevochtiging

De adiabatische luchtbevochtiger Condair DL in het Deventer Ziekenhuis in de praktijk

Als kers op de taart zijn we met de spelersbus van de Go Ahead Eagles naar het Deventer Ziekenhuis gereden voor een rondleiding bij verschillende LBK’s. Na een korte rit werden in drie groepen de genodigden rondgeleid bij de verschillende installaties van het Deventer Ziekenhuis.

Bij de hybride OK stond Patrick Suk waar hij tot in detail uitleg gaf over waarom de adiabatische luchtbevochtiger Condair DL zelfs in een OK kan worden toegepast. Hierbij werden met name de werking en hygiënische eigenschappen belicht. 

Bij de nieuw geleverde luchtbehandelingskast van AL-KO Luchttechniek vertelden Hans Schook en Martin Pieterse ons meer over de richtlijnen VDI6022 en DIN1946-4 en wat dit betekent voor LBK’s in een ziekenhuisomgeving. Dit schepte vooral veel duidelijkheid welke voorzieningen bij de LBK benodigd zijn om aan de richtlijnen te voldoen en hoe adiabatische luchtbevochtiging het meest veilig en efficiënt kan worden toegepast.

Jouke Annema en Jorrit Annema van Blygold Nederland Groep informeerden de deelnemers over hoe een bestaande luchtbehandelingskast geschikt kan worden gemaakt voor adiabatische luchtbevochtiging. Belangrijke aandachtspunten hierin waren de bevochtigingssectie, aanpassing verwarmingssectie (change-over batterij), het verduurzamen van de ventilator en de mogelijkheden met een warmtewiel.

Direct contact opnemen?

Klik hier!


Ander Condair nieuws: