Hoogleraren van de TU Delft stellen: 

Verhogen luchtvochtigheid in huis kan helpen bij de strijd tegen het Coronavirus

Recentelijk nieuws in de Telegraaf van twee hoogleraren van de TU Delft die stellen dat het verhogen van de luchtvochtigheid binnenshuis kan helpen met de strijd tegen het coronavirus. Deze stelling wordt onderbouwd door het Europese RIVM (ECDC), die deze zomer al meldde dat een gemiddelde luchtvochtigheid van 40 tot 60% kan helpen om zowel de verspreiding als ook de overlevingstijd van het COVID virus in gesloten ruimten te beperken. Bij het Nederlandse RIVM blijft het echter angstig stil. Daarom vragen de wetenschappers aandacht voor dit onderwerp.

Van het griepvirus, SARS en MERS is bekend dat droge lucht een negatief effect heeft

vertelt hoogleraar atmosferische fysica Bas van de Wiel in de Telegraaf.

Noodkreet wetenschappers:

"We maken het corona thuis te aangenaam en daar kunnen we iets aan doen"

In BN De Stem en het Brabants Dagblad doen de twee hoogleraren van de TU Delft een noodkreet over de luchtvochtigheid binnenshuis. De hoogleraren vinden dan ook dat er te weinig aandacht aan wordt gegeven in deze corona pandemie.

‘Was je handen stuk, houd 1,5 meter afstand en...gooi die luchtvochtigheid omhoog.’ Hij, minister-president Mark Rutte, zegt dat laatste nooit tijdens corona-persconferenties. Dat is precies ook de reden waarom Hoogleraar Atmosferische Fysica Van de Wiel en Meteoroloog en stromingsdeskundige Geert Ketels het wél doen.


Wanneer het koud buiten is wordt de lucht droger

,,Het is in de basis niet heel veel meer dan les één in de meteorologie”, zegt de Tilburgse hoogleraar atmosferische fysica Van de Wiel. ,,Hoe kouder het buiten is, hoe droger de lucht binnen wordt.”

Zonder luchtbevochtiging blijft de lucht binnen te droog.

Zonder luchtbevochtiging blijft de lucht binnen te droog.

Alleen met toegevoegde luchtbevochtiging kunt u de luchtvoctigheid op peil houden.

Zonder luchtbevochtiging blijft de lucht binnen te droog.

Het virus voelt zich prima in droge lucht. Uitgeademde virusdeeltjes hebben een omhulsel van water, die bij droogte sneller verdampt. De kleinere druppeltjes blijven langer in de lucht zweven en worden zodoende nog kleiner. Die deeltjes worden makkelijker overgedragen en dringen dieper door in de longen. Er is nauwelijks aandacht voor en oplossingen zijn voorhanden.

De geschatte luchtvochtigheid in huis (bij 21 graden) in 2020 in relatie tot het aantal (nieuwe) ziekenhuisopnamen.
Op de momenten dat het thuis extreem droog was, sloeg corona juist hard toe. Uiteraard zijn er meer factoren dan droge lucht alleen die daar een (belangrijke) rol bij hebben gespeeld. ,,Maar dit signaal is zó duidelijk”, zeggen de onderzoekers. © John Back

‘Luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent kan helpen om de verspreiding en overleving van het coronavirus in binnenruimten te beperken’, stelde bijvoorbeeld ook het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) al. Maar in Nederland wil het RIVM er niet aan. ,,We hebben ze eindeloos benaderd. Je komt er gewoon niet doorheen”, zegt Van de Wiel.

In RTL nieuws is er een nieuw artikel verschenen over deze stelling: De wetenschappers van de TU Delft vinden dat er meer aandacht moet komen voor luchtvochtigheid. "We hebben niet de luxe om dit stuk gereedschap, de luchtvochtigheid, te laten liggen: het is zo makkelijk, en zo effectief. Juist omdat de meeste besmettingen thuis plaatsvinden", meent Van de Wiel.

Lees meer op RTL Nieuws

Bekijk de video van Editie NL

Klik hier

Bekijk ook dit item van RTL Editie NL over luchtvochtigheid:

Hoe vochtig is jouw huis?

Door de lockdown zitten we massaal binnen, maar de omstandigheden in huis zijn vaak niet al te best. Zo is de lucht vaak droog in huis. En dat is volgens wetenschappers van de TU Delft een probleem, want een lage luchtvochtigheid zou dat de ideale omstandigheid zijn voor het coronavirus.


Bron: RTLNieuws.nl-  https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5209707/luchtvochtigheid-coronavirus-tu-delft

Bron: Telegraaf.nl-  https://www.telegraaf.nl/nieuws/676304519/hoogleraren-vochtige-was-als-wapen-tegen-corona

Bron: Nieuwnieuws.nl-  https://www.nieuwnieuws.nl/5152162/vochtige-was-en-planten-kunnen-helpen-tegen-coronavirus/

Bron: Brabants Dagblad-  https://www.bd.nl/brabant/noodkreet-wetenschappers-we-maken-het-corona-thuis-te-aangenaam-en-daar-kunnen-we-iets-aan-doen~aef7dbf1/

Bron: BN De Stem -  https://www.bndestem.nl/brabant/noodkreet-wetenschappers-we-maken-het-corona-thuis-te-aangenaam-en-daar-kunnen-we-iets-aan-doen~aef7dbf1/


Terug naar het nieuws overzicht

Teken de petitie op 40to60RH.com om ervoor te zorgen dat de WHO regels opstelt voor juiste luchtvochtigheid binnen gebouwen

Klik hier

Waar u misschien ook in geïnteresseerd bent...