Ventilatie en droge lucht

“Zorg te allen tijden voor de juiste luchtvochtigheid 40-60%”?

De juiste luchtvochtigheid (40-60%) reduceert aanzienlijk de overlevingstijd van (Corona) virussen en zorgt ervoor dat ons immuunsysteem beter werkt. De gerenommeerde Yale universiteit heeft dit gepubliceerd in diverse wetenschappelijke media.

Ventileren is door de overheid als speerpunt vastgesteld, een prima ontwikkeling, maar zou hier niet aan toegevoegd moeten worden “Zorg ten alle tijden voor de juiste luchtvochtigheid 40-60%”? Immers door veel ventileren wordt het binnenklimaat nog droger, waardoor virussen langer overleven, makkelijker door de lucht zweven en onze luchtwegen veel kwetsbaarder zijn voor infecties.


Waardoor wordt de kwaliteit van ons binnenklimaat beïnvloed?

Deze wordt door diverse factoren beïnvloed zoals; hoeveelheid verse lucht, luchtvochtigheid, Co2, temperatuur, fijnstof, aanwezigheid van virussen en bacteriën, aantal mensen in ruimte etc. . De juiste combinatie van deze factoren is bepalend voor de kwaliteit van de lucht die u inademt en daarmee ook uw gezondheid en kwetsbaarheid voor infecties door virussen en bacteriën. De meeste van deze bepalende factoren hebben wij in onze gebouwen al onder controle, maar de grote onbekende en toch zeer dominante factor in een gezond infectie-arm binnenklimaat is de luchtvochtigheid. Waarom is dat zo?

Waarom is de juiste luchtvochtigheid (40-60%) binnen zo belangrijk en kan dat niet zonder actieve luchtbevochtiging?

Vaak wordt gedacht dat in ons vochtige klimaat luchtbevochtiging niet nodig is, omdat de vochtige buitenlucht die via het ventilatie systeem binnenkomt er wel voor zorgt dat de binnen lucht voldoende vochtig blijft. Helaas is dat niet het geval.

De veelal te koude lucht waarmee wij ons gebouw ventileren moet eerst verwarmd worden om de juiste comfort temperatuur te bereiken. Hierdoor wordt deze lucht echter droger doordat de relatieve vochtigheid bij het verwarmen van lucht daalt.

De onjuiste luchtvochtigheid bij ventileren

Het openen van een raam of extra ventileren kan de relatieve luchtvochtigheid bij gelijkblijvende binnentemperatuur niet verhogen, zelfs niet als de luchtvochtigheid buiten hoger is.

De juiste luchtvochtigheid door luchtbevochtiger

Relatieve luchtvochtigheid is namelijk gerelateerd aan de temperatuur. Alleen met een luchtbevochtiger kunt u de relatieve luchtvochtigheid verhogen.


Niet alleen in de winterperiode...

Ook in de zomerperiode, als de buitenlucht eerst gekoeld dient te worden voor de juiste comfort temperatuur wordt deze lucht uitgedroogd en zorgt dit voor een te lage luchtvochtigheid in ons gebouw.

Droge lucht is een ideale omgeving voor virussen en bacteriën, deze kunnen dan als aerosolen langer overleven en ook langer door de lucht zweven om vervolgens via onze luchtwegen ons lichaam binnen te dringen en ons te infecteren. Ook de weerbaarheid van ons immuunsysteem neemt af bij een droge lucht, waardoor de rond zwevende virussen en bacteriën ons nog makkelijker kunnen infecteren.


Studies

De gerenommeerde Yale universiteit heeft middels een onderzoek en studie aangetoond dat bij een ideale luchtvochtigheid van 40-60% virussen en bacteriën minder lang overleven en sneller op de grond vallen, waardoor ze onze luchtwegen niet kunnen bereiken en daarmee infecteren. Eveneens zorgt een luchtvochtigheid van 40-60% ervoor dat ons immuunsysteem het meest optimaal werkt tegen virussen en bacteriën die de luchtwegen nog zouden bereiken. Hierdoor krijgen zij veel minder kans ons te besmetten met o.a. griep- en COVID-19 infecties.


Wat zeggen onafhankelijke instanties en media over de invloed van luchtbevochtiging op onze gezondheid:


Hoe meet ik de luchtvochtigheid?

De luchtvochtigheid kunt u meten met een hygrometer of met weerstation voor op uw bureau of tafel en kunt u online bij de bekenden webshops eenvoudig en relatief goedkoop aanschaffen.

De luchtvochtigheid dient ten alle tijden tussen de 40 en 60% te blijven voor een zo gezond mogelijk infectie-arm binnenklimaat.

“Zorg te allen tijden voor de juiste luchtvochtigheid 40-60%?”

Het kroon op de preventie van luchtweginfecties zoals griep en COVID-19 in onze gebouwen wordt binnenkort vrijwel zeker de juiste luchtvochtigheid. Gaat u daarop wachten of neemt u nu al het initiatief uzelf en uw collega’s in de best mogelijke infectie-arme omstandigheden te huisvesten? Als u daar vragen of advies bij nodig hebt dan helpen wij u graag op weg.

Voorbeeld van weerstation met meting van de luchtvochtigheid

Voorbeeld van weerstation met meting van de luchtvochtigheid

Direct contact opnemen?

Klik hier!


Ander Condair nieuws: