's Werelds grootste adiabatisch koelsysteem

Voor een 15 hectare groot terrein in de Saoedi-Arabische stad Medina heeft Condair een adiabatisch vernevelingskoelsysteem ontworpen, geproduceerd en geleverd die de lucht-temperatuur tot 10 °C doet zakken.

Medina is de tweede meest belangrijke bedevaartsoord in de Islam en is de thuisbasis van één van de grootste moskeeën ter wereld. Miljoenen moslims maken een jaarlijkse bedevaart naar de Saoedische stad, die het gehele jaar door warm en droog is.

In de zon stijgt de temperatuur daar vaak tot 50 °C. Om de bezoekers van het buitenterrein meer comfort te bieden, zijn daar grote parasols opgesteld om bescherming tegen de zon te bieden. Er zijn in totaal 250 parasols geplaatst die elk voor een schaduw zorgen met een oppervlakte van ca. 600 m2.

Tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten zag de koning van Saoedi-Arabië een outdoor airconditioning systeem, dat water verdampte en daardoor de lucht koelde. De koning was zo enthousiast over deze technologie dat hij een soortgelijk systeem geïnstalleerd wilde hebben onder de parasols in Medina.

De leveranciers van de parasols probeerde eerst zelf om een geschikt systeem te ontwikkelen. Toen bleek dat dit niet succesvol was, wendde hij zicht tot Condair. Binnen enkele maanden was de opdracht voor levering ondertekend. Condair heeft toen speciale onderdelen ontwikkeld, waaronder een speciaal pompstation die in de enorme parasols kon worden geïntegreerd. Deze pompen werden op zes meter hoogte bij de parasols gemonteerd. Condair leverde tevens de verstuivers, die bij ventilatoren gemonteerd werden die het in de lucht verdampte water verspreid.

Twee van de grootste uitdagingen was de eis voor een extreem laag geluidsniveau en de beperkte ruimte voor het installeren van waterpompen.

Andere uitdagingen waren de extreem hoge omgevingstemperaturen en de hoge hygiënische eisen aan het systeem. Het gehele systeem is ontworpen voor een omgevingstemperatuur tot 60 °C.

Aangezien alleen moslims toegang tot het gebedsgebied hebben, heeft Condair trainingen voor monteurs verzorgd, zodat men zelf de installatie van de pompstations en de benodigde hygiënische controle van het systeem kon uitvoeren. Als alle systemen in werking zijn, wordt 50.000 liter water per uur verdampt. Dit resulteert in een aangename en merkbare daling van de temperatuur tot 10 °C over het terrein. 

Nadat de prototypes eind 2010 waren goedgekeurd, werden alle 250 pompstations in het voorjaar van 2011 vervaardigd. De installatie werd in augustus 2011 voltooid en sindsdien genieten de pelgrims van koelere luchttemperaturen dankzij het grootste outdoor verdampings- koelsysteem in der wereld.

Terug naar het nieuwsoverzicht 

Heeft u een vraag? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op

Ander nieuws: