Adiabatische koeling als nieuw koelconcept

Hoe kan adiabatische luchtbevochtiging de lucht koelen?

Adiabatische koeling, een fenomeen dat ook bekend staat als koeling door verdamping of koeling door waterverdamping, is geen nieuwe ontdekking maar eerder een natuurlijk proces dat continu plaatsvindt. Het concept berust op het principe van warmte-energie die wordt onttrokken aan de lucht wanneer water verdampt, waardoor de omgevingstemperatuur daalt.

Condair maakt gebruik van deze eeuwenoude technologie en combineert deze met moderne kennis en expertise om geavanceerde koel- en bevochtigingssystemen te ontwikkelen, installeren en onderhouden. Door de jaren heen heeft Condair bewezen een pionier te zijn in het veld van adiabatische koeling, waarbij Condair voortdurend streeft naar innovatie en optimalisatie van systemen om te voldoen aan de steeds veranderende behoeften van onze klanten.Liever contact met een expert?


Wat is adiabatische koeling?

Adiabatische koeling vindt plaats wanneer water in de lucht wordt opgenomen en verdampt waardoor de luchttemperatuur daalt. Voor het verdampen van water in de lucht is energie nodig. Om precies te zijn is hiervoor 0,68 kW per liter verdampt water nodig. Deze energie wordt opgenomen uit de omgevende lucht. Het verdampingsproces verlaagt de luchttemperatuur terwijl de relatieve luchtvochtigheid stijgt. Met andere woorden, de lucht kan met water worden gekoeld en er kan worden bespaard op de energie voor koeling.

Energiebesparing met adiabatische koeling

In omgevingen met mechanische koeling, kan het gebruik van airconditioning aanzienlijk bijdragen aan de operationele kosten. Faciliteiten waar geen airconditioning wordt gebruikt zullen ook aanzienlijke voordelen hebben van een energiezuinige oplossing om de lucht te koelen. 


Voordelen van adiabatische koeling:

  • Lagere energiekosten in vergelijking met elektrische koeling
  • Korte terugverdientijd (1 tot 2 jaar)
  • Maakt gebruik van de aanwezige (rest)warmte voor het adiabatisch koeleffect
  • Minimaal onderhoud
  • Duurzaam, zeer lage CO2 footprint

Misschien bent u ook geïnteresseerd in...