Adiabatische koeling als nieuw koelconcept

Adiabatische koeling is geen nieuwe uitvinding maar een permanent natuurlijk fenomeen. Condair maakt als een van de beste gebruik van de kennis en expertise bij het ontwikkelen, installeren en onderhouden van koel- en bevochtigingssystemen.

Adiabatische koeling is de gebruikelijke naam voor de koeltechnologie maar het concept wordt ook koeling door verdamping genoemd of koeling door verdamping van water, nevel, waterdamp en watergebaseerde koeling.

Wat is adiabatische koeling?

Adiabatische koeling vindt plaats wanneer water in de lucht wordt opgenomen en verdampt waardoor de luchttemperatuur daalt. Voor het verdampen van water in de lucht is energie nodig. Om precies te zijn is hiervoor 0,68 kW per liter verdampt water nodig. Deze energie wordt opgenomen uit de omgevende lucht. Het verdampingsproces verlaagt de luchttemperatuur terwijl de relatieve luchtvochtigheid stijgt. Met andere woorden, de lucht kan met water worden gekoeld en er kan worden bespaard op de energie voor koeling.

Zie hier hoe Condair Facebook en andere datacenters koelt met behulp van adiabatische koeling.

Energiebesparing met adiabatische koeling

In omgevingen met mechanische koeling, kan het gebruik van airconditioning aanzienlijk bijdragen aan de operationele kosten. Faciliteiten waar geen airconditioning wordt gebruikt zullen ook aanzienlijke voordelen hebben van een energiezuinige oplossing om de lucht te koelen. 

Voordelen van adiabatische koeling

  • Lagere energiekosten in vergelijking met elektrische koeling
  • Korte terugverdientijd (1 tot 2 jaar)
  • Maakt gebruik van de aanwezige (rest)warmte voor het adiabatisch koeleffect
  • Minimaal onderhoud
  • Duurzaam, zeer lage CO2 footprint

Meer over adiabatisch koelen: