Duurzame stoombevochtiging op aardgas

In navolging van fase 1 heeft Condair – specialist in bevochtiging – samen met installatiebedrijf Imtech Belgium van Temse ook voor fase 2 van Bioscape in Gent de stoombevochtigers geleverd. “Omwille van de duurzaamheid zijn er drie installaties op aardgas toegepast,” zegt Dirk Vanhove, Sales Manager van Condair. Volgens hem is bij deze Life Science Incubator een stoombevochtiger op aardgas veel milieuvriendelijker dan een vergelijkbaar toestel op elektriciteit. Hij geeft ons graag een verdere toelichting.

Vanhove rekent voor dat een stoombevochtiger op aardgas ten opzichte van elektriciteit, zelfs indien gevoed door pv-panelen en vergelijkbare gebruiksrendementen van circa 92%, dit een besparing van 0,44 kilogram CO2 per kWh oplevert. Op deze installatie in Gent met zo’n 2.000 bedrijfsuren per jaar betekent dat een mindere uitstoot voor de drie bevochtigers samen van 430 ton CO2. Een elektrische stoombevochtiger geeft ook een negatieve puntenscore bij de EPB energieprestatie berekening, terwijl aardgas ook hier weer veel beter scoort. Daarnaast liggen ook de uitbatingskosten hoger: per kWh is de prijs van elektriciteit gemiddeld 12 eurocent, terwijl deze van aardgas slechts 4 eurocent bedraagt.”

Modulair draaien spaart het milieu
Condair heeft drie toestellen geleverd; twee stuks van het type GS240 en één exemplaar van het type GS160. De toestellen zijn modulair opgebouwd en uitgerust meerdere branders waarbij de maximum capaciteit berekend is bij een buitentemperatuur van minus 10 graden Celsius. Dan wordt er 240 kilogram (of 160 kilogram in geval van de GS160) stoom per uur geproduceerd. “Die lage buitentemperatuur wordt echter maar twee tot drie weken per jaar gehaald in België,” zegt Vanhove. “Gemiddeld ligt de temperatuur boven de plus 10 graden Celsius. De toestellen zouden bij deze temperatuur dus veel de groot zijn. Daarom moeten de bevochtigers zeer modulair kunnen draaien. We kunnen ze zeer sterk terug regelen tot minimaal circa 4% van de maximale capaciteit. In functie van de vochtbehoefte brandt er dan effectief minimaal één brander op een laag vermogen en bij maximale capaciteit branden alle zes aardgasbranders per toestel. Omwille van de hoge efficiëntie zal de regeling optimaal proberen zoveel mogelijk branders op een zo laag mogelijk vermogen aan te sturen. Een belangrijk kenmerk van de aardgasbranders is dat ze gebruik maken van de 360 graden ‘full circle’ technologie, wat maakt dat ze niet alleen zeer modulair kunnen werken, maar ook met een zeer hoge rendement, een lage CO2 uitstoot, een lage NOx uitstoot en op een zeer laag geluidsniveau.

Voor deze drie stoombevochtigers heeft men bij Bioscape telkens een Reverse Osmose waterbehandeling van Condair Pure Mini toegepast. Dirk Vanhove: “De onderhoudskost en bedrijfszekerheid van een bevochtigingsinstallatie hangt samen met de gebruikte waterkwaliteit. Bij gebruik van gewoon leidingwater zal de bevochtiger sneller vervuilen, vanwege residuen die achterblijven na verdamping tot stoom. Door reverse osmose toe te passen wordt het water eerst volledig gezuiverd alvorens het naar de stoombevochtiger wordt gestuurd. Bij verdamping tot stoom wordt er hier geen residu meer gevormd. Minder vervuiling betekent een lagere onderhoudskost, ook weer een betere efficiency, een lager gasverbruik en een lage milieu uitstoot.”

Tom Van den Hooff, projectleider van Imtech, vond de aankoop van de bevochtiging en de waterbehandeling bij één leverancier een goede beslissing: alles uit één hand en prijstechnisch de beste deal. “Het Bioscape project Gent met de aardgas stoombevochtigers en de RO waterbehandeling van Condair is een goed voorbeeld van hoe men er in slaagt om op een duurzame , energiezuinige en goedkope manier in deze gebouwen een gezond en comfortabel klimaat te verwezenlijken.”

Terug naar het nieuwsoverzicht 


Image

Ander nieuws: